L.
Hodowca V-ce Przewodnicząca

|
Wysłany: 2008-06-15, 14:53 Kolejność w nazewnictwie szczurzych odmian.
|
|
|
L. napisał/a: | Od pierwszych dni na SHSRP zapisałam sobie w głowie kolejnośc pisania szczurzej odmiany.
Potem przy jakimś temacie/poście tutaj, jeszcze na starych śmieciach, ktoś się pytał czy coś takiego jest i o ile dobrze pamiętam zostało to potwierdzone przez jednego z hodowców (to była chyba nawet Nezuś ;d)
I tu apeluję czy moglibyśmy się tego trzymać, ponieważ zaglądając w metryki różnych szczurów dostaje wręcz oczopląsu.
Dobrze by było tez opracować jednolite skróty, bo gdzie się wjedzie na strone hodowli tam co innego i sama zaczęłam się gubić mimo silnego usiłowania zrozumienia co nieco.
1) Zacznę od kolejności nazewnictwa (poza tym ona też sie znajduje w karcie zdrowia z tego co pamietam, więc kazdy ma wzór po ręką jak zapomni ;d)
uszy, rodzaj futra, kolor, znaczenia ; oczy
2) Nie najgorszą rzeczą byłoby zgapienie od kotów skrótów odmian
np. ssp - siamese seal point
3) Fajną rzeczą by było abyśmy wspólnie przyjęli zapis dot. znaczeń przy siamach.
np. dumbo velveteen siamese seal point z niestandardowymi znakami hodded
w skrócie:
a) dumbo velveteen siamese seal point z niest. znak. hodded
b) dumbo velveteen ssp z niest. znak. hodded
c) D, velvet ssp z niest. znak. hodded
Co o tym myśliscie ?
Jakieś sugestie, inne pomysły ? |
sachma napisał/a: | ja bym zrobila to tak :
dumbo velveteen ssp niest. hooded
mozna cos takiego ustalic - ujednolicic i w ogole ja staram sie pisac uszy, siersc, kolor, znaczenie |
L. napisał/a: | no w sumie tak jest krócej ;]
też dobry pomysł |
nezu napisał/a: | Kolor oczu jest w gruncie rzeczy zbędny, chyba że szczur jest odd eye. Ja tylko wtedy umieszczam adnotacje o kolorze oczu (odd eye). W innych przypadkach ta informacja to niepotrzebne zaśmiecenie.
A co do ujednolicenia skrótów jestem za, często mam dość solidny problem ze zmieszczeniem opisu wyglądu szczura w rubryce . Jest tylko jeden problem. Jak osoby niezorientowane mają się połapać? Dla nich to będzie czarna magia.
A co do zgapiania od kotów.
Koty mają kody kolorystyczne a nie skróty słowne, zupełnie inna bajka i dla mnie totalnie czarna magia. Możemy wymyślić własne skróty, ale wtedy każdy musiałby znać szczególny spis tych skrótów...Włącznie z właścicielami wnuków, ktorzy hodowcami nie są... |
L. napisał/a: | Jakby sie za to wziąć to można ustalić, to nie problem - chociażby tak jak podałam przy siamach.
Mozna załozyć oddzielny temat na forum i podkleić, zeby nie trzeba było szukać.
Jak ktoś bardzo chce to znajdzie o co chodzi.
A jak juz strona www powstanie i to tam podstronę na to poświęcić
Jest mnóstwo osób, które wiedzą o co chodzi tylko w znaczeniach ich szczurów, a są osoby, które nawet tego nie kojarzą, więc laik , który chce byc laikiem i tak nim pozostanie.
Ktoś kto chce sie dowiedzieć o co chodzi jak poszuka to znajdzie. |
sachma napisał/a: | pamietajmy ze u myszy sa same skroty i jakos nikt sie nie skarży |
[..]
zywym_trudniej napisał/a: | Jestem za tym, żeby wprowadzić skróty, ale bardziej dla własnego użytku, przy wypełnianiu karty krycia, opisywaniu miotu na forum. W rodowodzie według mnie nazwy powinny być pełne, właśnie ze względu na to że nie każdy zna sie na odmianach kolorystycznych. Nawet jeśli będzie podany jakis wzorzec to ciężko jest przyszłych właścicieli szczurków niejako zmuszać do zapoznawania sie z szeregiem skrótów i ich rozwinięć. Na metryce wszystko powinno być jasno i wyraźnie. |
Posty od 22.01.08 do 23.01.08 r |
|