Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Miot H Happy Feet
Autor Wiadomość
Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2010-03-06, 20:44   Miot H Happy Feet

Miot H

planowana data krycia - 15 kwiecień 2010
planowana data narodzin - 6-9 maj 2010
planowana data odbioru maluszków - 12 czerwiec 2010
metryka miotu - aktualizowana na bieżąco

GAGA Happy Feet x CYRANO CARMEL Iletis/BIGGLES Moon Shine - własność hodowla Anahata Rattery

spodziewamy się szczurków:
kolor - mink (mleczna czekolada)/black
uszy - standard i może dumbo
sierść - standard, wielkie może na velveteen
znaczenia - variegated, bareback, varieberk + spotted (teoretycznie połowa) + down under (teoretycznie połowa)

przewidywana cena szczurka 80-85 zł - maluchy od razu dostają rodowody zamiast metryk

uwagi na temat miotu:
Gaga jest już kolejnym szczurkiem urodzonym w hodowli Happy Feet, jej mama (Cykoria HF) i babcia (Sasanka RT) są zdrowe i odznaczają się przyjacielskim, aczkolwiek zaczepnym charakterem, a ja mam dobry kontakt z właścicielami maców z miotu zarówno C, jak i G, skąd nie doszły mnie żadne niepokojące sygnały. Szczury z obu miotów odznaczając się bardzo ładnym, lśniącym futrem i symetryczną budową uszu.

Gaga jest dużą samicą, obecnie wazy 350 gram, zdobyła także nominację do championatu na ostatniej wystawie, gdzie startowała jako młodzież.

wypełnione ankiety www.happyfeet.yoyo.pl/Dokumenty/Ankieta.doc proszę kierować na e-mail hodowlahf@gmail.com z tytułem "Miot H" ;)

Miot H urodził się 08.05.2010
urodziły się i przeżyły 3 maluszki

Obecnie ma 1 rok 11 miesięcy.

Rodowód ? - [wygasł]

Matka: GAGA Happy Feet S S mink spotted variegated downunder - wł. Happy Feet-Wrocław - współ. mc PKR/1209/0212 08.09.2009
Babcia: Cykoria Happy Feet D S mink irish - wł. Wrocław Happy Feet - współ. mc 02.03.2009 - żyje
Dziadek: Zack z TazManie S(Dc) S B spotted variegated dowunder - wł. Rat's Troop 09.04.2008 - [*]

Ojciec: CYRANO CARMEL Iletis S S american blue mismarked bareback - wł. Anahata Rattery - Poznań 25.11.2008 - 24.03.2011
Babcia: Ylith's Chantoya D S powder blue varieberk 13.06.2008
Dziadek: Rupracht od Adush S S B varieberk 25.03.2008
Ojciec: BIGGLES Moon Shine S(Dc) V american platinum wł. Anahata Rattery - Poznań 25.11.2008 - [*]
Babcia: Ylith's Charmaine S S american blue vaieberk - wł. Magda Martynkova 13.06.2008
Dziadek: Bandolero of Gremleen´s D V platinum self - wł. Petra Kastlova 04.06.2008

Dziewczyny:
F Hipokryzja S S beige hooded - została w hodowli - miot - żyje
F Hej Ho S S B spotted varieberk - Wrocław - mc - żyje

Chłopcy:
M Hjuki S(Dc) S B mismarked hooded - współwłasność hodowlana - Dąbrówka Młyn - Kla.kier miot A2 SunRat's - żyje

Link ze zdjęciami indywidualnymi.
Ostatnio zmieniony przez Azi 2012-04-11, 08:58, w całości zmieniany 5 razy  

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2010-03-22, 08:22   

Krycia nie było jeszcze. Wczoraj para dostała własną klatkę i powoli zaczną mieszkać razem.

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2010-03-31, 20:20   

Niestety... Gaga nie polubiła Wallego w żadnym stopniu... W niedzielę Walle został odwieziony do Ren, razem z Gagą i nastąpiła zmiana planów co do tatusia. Jeżeli wszystko się uda - i młoda wreszcie postanowi spojrzeć przychylnym okiem an samca - ojcem miotu zostanie Biggles Moon Shine.

Bardzo dziękuję Ren i Natashy za zgodę na krycie nim i strasznie dziękuje Ren za podjęcie się jakże niewdzięcznego zadania wyswatania mojej prawnusi...

quagmire 
Członek SHSRP

Wysłany: 2010-04-02, 14:41   

Azi, a po Bigglesie to jakie maluszki przewidujesz?

Edit/
Dobra, dopiero się zorientowałam, że wszystko jest aktualne w pierwszym poście ;)

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2010-05-02, 19:09   

Jakiś czas temu nastąpiła zmiana (kolejna) partnera dla Gagi - ze względu na jej zadziorny charakter co do samców, został do niej dopuszczony najłagodniejszy samiec Ren - Cyrano Carmel. Po wielu nocach i dniach spędzonych razem w lepszym i gorszym nastroju u obu stron oraz po wielkiej zachęcającej pracy Ren, wreszcie Gaga zarujkowała - 15.04.2010.

Niestety, ponieważ przeglądając rodowody brałam pod uwagę przy możliwych urodzinach warianty najbardziej pesymistyczne - byłam przekonana, że po Cyranie urodzą się jedynie czarnuszki, po Bigglesie - minki. To przeświadczenie tak się we mnie ugruntowało, że powstała decyzja o dopuszczeniu do Gagi także Bigglesa - ze względu na maksymalne wykorzystanie rui jak i zabezpieczenie linii. Miałoby to ogromny sens hodowlany, gdyby nie fakt, że po jakimś czasie uświadomiłam sobie, że moje domniemania były jedynie wariantem pesymistycznym i tak naprawdę nie będę w 100% mogła określić ojcostwa maluchów. Jednakże wszystko wskazuje na to, że ojcem będzie Cyrano, niemniej nie mogę mieć 100% pewności.

Dlatego też, po wewnętrznych ustaleniach SHSRP, miot zostaje uznany jako kontrolny, maluchy nie dostaną rodowodów, jednakże zostaną wpisane tak jak wszystkie mioty kontrolne do Księgi Wstępnej. Dostaną odpisy z Księgi Wstępnej uprawniające je do brania udziału w wystawach SHSRP.

Jakie są zmiany dla chętnych?
- w metryce będzie wpisanych dwóch ojców, a także dwie linie przodków (przy czym częściowo linie te są zgodne) www.happyfeet.yoyo.pl/MetrykaH.pdf
- szczurki będą kosztować 55 zł, niezależnie od tego, jaka odmiana się urodzi.

Co pozostaje bez zmian?
- szczurki są po wyselekcjonowanych, rodowodowych, zdrowych rodzicach
- linie będą monitorowane, wszelkie niepewności i zagrożenia zdrowotne będą przyszłym domkom ogłaszane - dotyczy to zarówno Cyrana jak i Bigglesa
- szczurki mogą brać udział w wystawach SHSRP
- socjalizacja, wychowanie i opieka hodowlana pozostają niezmienione
- mimo, że miot jest kontrolny, nie będą konieczne dodatkowe cykliczne wizyty weterynaryjne

Ponieważ do końca nie wiadomo czy miot w ogóle się urodzi - przyrost wagi u Gagi nie jest porażający, aż do szczęśliwego rozwiązania nie przyjmuję zapisów. Niemniej wszystko wskazuje na to, że ciąża jest - linia dziewczyny się mocno zmieniła, brzuch jest wyczuwalny, a dzisiejsza waga (17 dzień ciąży) - 410 gram - w dniu krycia 365, a także, podobnie jak jej matka w trakcie ciąży - zaczęła się przebarwiać.

I dzisiejsze fotki przyszłej mamy:

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2010-05-09, 09:49   

Mam zaszczyt poinformować, że Gaga wczoraj (8.05.2010) powiła maleństwa :)

Jest dobrą mamą, opiekuje się bardzo dobrze maluszkami, wszystkie mają pełne brzuszki... chociaż nic w tym dziwnego, bo... to chyba najmniej liczny miot w SHSRP jaki się urodził

Maluszków jest całe 3 ;]

Proszę o kciuki dla maleńkich i o kciuki za Gagę

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-09, 09:59   

Ona chyba naprawdę bardzo nie chciała zaciążyć. :D Kciukam za czwórkę :kciuki: :kciuki:

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-05-09, 14:55   

Viss, za trójkę :P

a miot rzeczywiście mały.. może chociaż jej dzieci okażą się bardziej płodne.. oby się objawił chociaż jeden velveteen..

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-09, 21:15   

sachma napisał/a:
Viss, za trójkę :P
ale przecież za mamę też kciukam. :P

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-05-09, 21:38   

Viss, aa no to ok :P

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2010-05-11, 21:40   

trio :)

wuwuna 

Wysłany: 2010-05-12, 13:42   

Ojej jaki jeden podejrzanie jasny klusek :D

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2010-05-19, 20:51   

Hej Ho - standard, standard, black varieberk spotted (w środku) - zostaje u mc

Hjuki - standard, standard, black niest. hooded - Kla.kier

Hipokryzja - standard, standard, beige (?) niest. hooded - zostaje w hodowli

Ogólnie, to ten mały Hjuki taki jest nie w pełni czarny... Jest bardziej brązowy, gorzka czekolada. Prawdopodobnie może być więc czekoladą, ale jedynie FENOTYPOWĄ - aaMmRr - tak tak, podobnie jak Chili czy Chrupka :P znaczy to, ze nie jest czekoladą, ale wygląda jak czekolada... jak muchówki upodabniające się do os ;)

W metryce będzie miał wpisane black - bo ja wpisuję zgodnie z genotypem, do wystaw będzie go można opisywać fenotypowo.

Wszystkie trzy:

wuwuna 

Wysłany: 2010-05-19, 21:30   

Pięknoty!

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2010-06-15, 19:47   

Maluchy rozjechały się do domków.

Hej Ho - standard, standard, black varieberk spotted - Wrocław u mc - status PET - aa Mm Dd

Hipokryzja - standard, standard, beige hooded - Wrocław u mnie - status hodowlany - aa Mm Dd rr

Hjuki - standard, standard, black hooded - Dąbrówka Młyn u Kla.kier - status hodowlany (współwłasność ze mną) - aa Mm Dd Rr

Odpowiedz do tematu