Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprzedam szczura
Autor Wiadomość
babyduck 

Wysłany: 2010-06-22, 14:41   Sprzedam szczura

Strona "hodowli" naszej ukochanej Pani-z-Krakowa podsunęła mi pomysł stworzenia strony lub kilku stron o bardzo chwytliwych adresach. Po raz wtóry na allo wypowiada się osoba, która wpisuje w google "sprzedam oddam szczura". To znaczy, że oprócz wizyty w sklepie jest to kolejny sposób na zakup zwierzęcia. Pół biedy, jeśli ktoś trafi na allo (bo wyskakuje w guglach) i doczyta skąd wziąć szczura. Podejrzewam, że qwybierze łatwiejszą ścieżkę i zajrzy na allegro albo jakiś serwis ogłoszeniowy. Ale do rzeczy.

Wyobrażam sobie stronę sprzedam-szczura.com lub w jakiejkolwiek innej domenie. Ważne, żeby dobrze ją wypozycjonować. Cztery podstawowe części strony to porady (być może Nakasha pozwoliłaby skorzystać z tekstów ze swojej strony?), odmiany ze zdjęciami, ogłoszenia o planowanych miotach i na końcu (żeby nie przytłaczać od razu) wzmianka o shsr i info dlaczego hodowle zrzeszone, a nie pseudo.

Często jest tak, że ktos najpierw kupuje szczura, a potem czyta i się edukuje. Wiem, że prawidłowa kolejność jest odwrotna. Wiem też, że nie zmieni się jej od tak. Więc może podstawić komuś pod nos taki "produkt", pokazać, jakie będzie miał sliczne futerko, zachęcić charakterkiem, a jak się już ktoś napali, nakłonić do wysłania cv. Pewne informacje łatwiej przyjmuje się już pod wpływem szczura, niż przed zakupem.

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-22, 15:07   

babyduck napisał/a:
sprzedam-szczura.com
to jest bardzo dobry pomysł, jednak adres robi swoje. No chyba, żeby zainwestować w stronę shsr i ja pozycjonować odpowiednio, z kluczowymi hasłami właśnie typu "sprzedam szczura/ kupię szczura".

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2010-06-22, 15:16   

ale mimo wszystko to też dobry pomysł.
znajomi moich rodziców posiadający biuro turystyczne oprócz strony biura zainwestowali także w stronę kolonie-obozy.costam i efekt jest o niebo lepszy niż sama strona ich biura.

babyduck 

Wysłany: 2010-06-22, 15:19   

Zawsze to coś, choć mi chodzi też o coś innego. Ja rozumiem ideę CV i stowarzyszenia i dla mnie formalności nie stanowią problemu. Rozumiem też, że ktoś, kto do tej pory był przyzwyczajony do jakże łatwego i szybkiego sposobu nabycia szczura w najbliższym sklepie, może poczuć się zniechęcony.

Wiem to po sobie na przykładzie psa. Mając gdzieś w świadomości obraz setek stron hodowli, gdzie było napisane, że szczeniaki TYLKO do dobryn domów, w sprawdzone ręce itd, kiedy hodowcy rysowali wizję maglowania i setek pytań, zaczęłam wątpić w siebie jako własnie ten tzw. dobry dom. O wiele łatwiej było wejść na allegro czy gratkę, znaleźć ogłoszenie, zadzwonić i spytać. Nic się nie zmieniło, nadal chodzi o psa z rodowodem, nadal jestem gotowa na pytania, ale mam świadomość, że im też zależy na mnie, bo sami wychodzą z propozycją. Nie stawiają się wyżej na pozycji - jak Ci zależy to znajdziesz, ale na równi - zobacz, możemy zaoferować Ci fajnego psa, ale oczekujemy w zamian takich i takich warunków. I takim wyjściem może być strona z (brzydko mówiąc) ofertą hodowli.

Obawiam się, że jeśli zacznie się od jesteśmy lepsi bo: ......., musisz zrobić to......., zastrzegamy sobie odmowę.........., to ktoś prędzej opuści stronę niż zajrzy w ogłoszenia.

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-06-22, 16:24   

to może po prostu stronka bez CV bez niczego, fotka szczurka, dane kontaktowe i cena? przecież można bez tego cv wszystkiego się dowiedzieć przez tel?

babyduck 

Wysłany: 2010-06-22, 19:38   

sachma, nie wiem czy ironizujesz, czy mówisz poważnie.

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2010-06-22, 20:03   

sachma, tak mi się wydaje, że ducklingowi zupełnie o co innego chodzi.

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-22, 21:09   

Czyli po 1. strona z odpowiednim jednoznacznym adresem i po 2. aukcje informacyjne na Allegro (czy one nie są zabronione?).
A na stronie sprzedam-szczura.cośtam powinny być informacje o hodowlach, miotach i dane tele, tak?
Wydaje mi się, że dobrze by było unikać bardzo rozbudowanych podstron, bo się z tego zrobi drugie podforum.
Może raczej w formie jednej strony z dostępnymi obecnie maluchami/miotami? Albo odwrotnie, strona tylko z planowanymi miotami?

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-06-22, 21:29   

Cytat:
sachma, nie wiem czy ironizujesz, czy mówisz poważnie.

czytając to wszystko tak właśnie to sobie wyobraziłam - a chciałabym wiedzieć jak to sobie dokładniej wyobrażacie ;) choć nie powiem - że takie też mogłoby być - przecież weryfikacja chętnego i tak by była.

Nakasha 

Wysłany: 2010-06-22, 23:22   

babyduck, to bardzo fajny pomysł, bo gdy ktoś wpisuje "kupię/sprzedam szczura", to rzeczywiście nie wyskakują strony naszych hodowli. Dopiero, gdy wpisuje się "hodowla szczurów". ;)

babyduck 

Wysłany: 2010-06-23, 11:40   

http://sprzedamszczura.webs.com/
Tak mniej więcej to widzę. Od razu przepraszam, bo pozwoliłam sobie wykorzystać Wasze teksty i zdjęcia, ale strona nie jest w obiegu.

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-23, 12:19   

:shock: :shock: kurcze, niezła jesteś!!!
Myślę, że taki układ jak proponujesz jest najlepszy, na głównej powinny bić po oczach słodkie maluchy. :D

Tylko jedna rzecz mnie zastanawia. Czy nie powinno być "kupię szczura" zamiast sprzedam? Bo przecież strona jest dla kupujących.

gratis 
Sekretarz GSK

Wysłany: 2010-06-23, 12:38   

a no, Visska ma rację. Albo po prostu sprzedam-kupie
I zamiast "sprzedana" - "zarezerwowana"

Baby, jesteś Genialna!

babyduck 

Wysłany: 2010-06-23, 13:47   

Napisałam sprzedana, bo akurat ta zostaje w hodowli, więc tak jakby już sprzedana. No ale to szczegół.

Też się zastanawiałam, jaki tytuł powinna mieć strona. Ale zauważcie, że jak szukacie czegoś w portalach typu gratka czy gumtree, to szukacie w działach ofert, czyli sprzedam, oddam, wymienię. Pisanie "kupię szczura" jest zarezerwowane jako komunikat dla strony kupującej. A przecież strona to komunikat hodowli.
Zresztą może być coś bardziej sympatycznego - szczurze ogłoszenia, szczurki do kochania etc.

Viss napisał/a:
powinny bić po oczach słodkie maluchy
Tak, własnie o to chodzi. SHSR tez ma śłodkie pysie, a jak się człowiek zakocha, to łatwiej przyswoi pewne oczywistości.

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-23, 13:56   

babyduck napisał/a:
jak szukacie czegoś w portalach typu gratka czy gumtree, to szukacie w działach ofert, czyli sprzedam
no tak, racja. Zawsze mam z tym problem. :oops:

Odpowiedz do tematu